Pagina's

vrijdag 1 maart 2013

Nieuw-Zeeland, Tasmanië, ZO Australië en Bali



05/01/2013
Met de A 380 van Singapore Airlines vanuit LONDEN (A) naar SINGAPORE (B).
Aankomst op 06/01 in de morgen te Singapore (B).
Overnachting in hotel Lavender.

Vlucht was op tijd en heerlijk op een bed te mogen liggen in business class.
Bij aankomst te Singapore transfer naar het hotel Lavender, hoog gebouw met vrij kleine kamers, maar och voor 2 nachten.
De bagage was er niet bij, maar geen probleem zou in de namiddag afgeleverd worden en inderdaad het was zo.
Heb wat rondgewandeld, op verkenning, terwijl Carla een dutje deed.
De volgende morgen met de hop on, hop off bus rondgereden in Singapore.
Heerlijk weer, 34°C. Zon, zon...
Bezoek aan Chinatown, Little India, Vivocity, harbour front, Sentosa om ‘s avonds de sound en lights bij de fonteinen te zien.

Wat shopping gedaan,
maar
veel duurder dan vroeger...

Vandaag naar het speciale hotel Marina on the Sands... wauw, machtig mooi, ongelooflijk... Je weet niet wat je ziet...


08/01/2013
Vertrek vanuit SINGAPORE (B) naar CHRISTCHURCH (C) op 08/01 's avonds.
Aankomst te Christchurch (C) in de voormiddag op 09/01.
Overnachting in Christchurch in hotel Ashford Motor Lodge,
even buiten het centrum,
want alle hotels en restaurants in het centrum zijn allemaal vernield.



Christchurch… ja een spookstad na die aardbeving van 2 jaar geleden.
Vreselijk. Alles ligt hier half plat of afbraak overal. 180 doden zijn er toen geteld, allemaal bijna van hetzelfde gebouw. Hier staan dikwijls alleen de muren nog recht.
Het is hier zo’n 26 °C. Met zon en wolkjes.
Vandaag heel lang geslapen, want we waren allebei kapot. De jetlag en de uren vlucht zijn desastreus voor ons lichaam. Morgen begint ons programma van Nieuw Zeeland, beginnend met de fameuze treinrit door de Arthur pass.
Moeten vroeg opstaan dan, dus vandaag luieren aan het zwembad.
Wij horen uiteraard veel over bosbranden, hier is niets aan de hand, maar ja de temperaturen zijn hier niet zo hoog.


11/01/2013
Tranzalpine treinrit (volledige dag) via ARTHUR’S PASS (D).
Christchurch (C) naar GREYMOUTH (E) en terug.


Deze locomotief rijdt door een landschap, de Canterbury Plains (750.000 ha) dat het grootste platteland is van Nieuw Zeeland, gevormd door erosie, miljoenen jaren geleden. De rivier Rakaia stroomt met hele tonnen gruis door dit landschap en de Waimakariri stroomt 151 km van de Zuidelijke Alpen tot aan de oceaan.
Op 920 m hoogte ligt dan de Arthur’s Pass, genoemd naar Sir Arthur Dudley Dobso, die de eerste partij Europeanen leidde door deze bergketen in 1864.
We passeren vele tunnels, waaronder de Otira, die de langste tunnel is met een gradient van 1 op 33 en klaar was in 1923.
Mount Cook ligt op 3.754 meter hoogte en is daarmee de hoogste berg van Nieuw Zeeland. Op 14 december 1991 verloor de berg wel 10 meter in hoogte doordat er 10 miljoen kubieke meter ijs en rotsen naar beneden is gevallen.

Medio januari 2013 begon het te rommelen in de Zuiderse Alpen en gebeurde er een aardverschuiving op 21/01 rond 14:30. Een enorme massa rotsen, sneeuw en ijs van de berg Dixon gleed naar beneden (zo'n 500 meter) om nadien nog verder af te glijden over 3 km en dan wederom trapsgewijze nog eens 300 meter verder te dalen.
Deze gebeurtenis heeft zich nog eens voorgedaan in 1991. Enkele unieke beelden zijn hierover gemaakt. Wij waren daar dicht in de buurt, maar hebben er niets van gemerkt.



          Aardverschuiving Mt. DIXON




12/01/2013
Vertrek per bus om 07:45 van CHRISTCHURCH (C) naar DUNEDIN (F)
(ca. 6 uur rijden met stops onderweg) en aankomst Dunedin (F): 13:45.
Overnachting  in hotel Scenic hotel City,
zeer mooi hotel en heel centraal gelegen.


Hier is een  heel andere temperatuur, veel frisser, ligt ook veel zuidelijker, dichter tegen Antarctica.
Dunedin is aangenamer dan Christchurch door het feit dat het een studentenstad is
en veel meer te zien is.


13/01/2013
Om 09:30 vertrek per speciale trein naar MIDDLEMARCH (G) en
terug naar Dunedin (F).

De 'Taieri Gorge Railway’. Een zeer comfortabele trein die je via haarspeldbochten en hoge viaducten spectaculaire zichten biedt op dit stukje Zuidelijke deel van Nieuw-Zeeland.
Prachtige landschappen, deed me denken aan Frankrijk, de gorges de Verdun...
Zoals men zegt van Nieuw Zeeland... het is mini Europe... inderdaad, vandaag was er dus dat deel.




15/01/2013

DE STAD    D U N E D I N

We zitten nu in de regen...
Hebben de stad Dunedin bezocht, de universiteit,
de kathedraal, die niet veel voorstelt, de steilste straat ter wereld en
wat shopping... niet interessant hoor, mode in 5 x xl...
begint heel erg te lijken op de USA.

Een ding is de kwaliteit van eten en drinken is enorm... zeer lekkere koffie overal, de latte machiato, de thee met verse kruiden, de cheesecake super....
Echte slagroom... hier wordt alles nog vers gemaakt.
Fruit is super lekker en de groenten zijn nog echte groenten, met de smaak en geur van vroeger…

Een topdag... spijtig was er geen zon en was het vrij koud... maar het kasteel Larnach, het enige kasteel in N.Z., echt de moeite en prachtige vergezichten over de omgeving... dat doet weer denken aan Schotland...

NAAR HET KASTEEL LARNACH


Het kasteel Larnach is door de familie Barker gekocht in 1967 en volledig gerestaureerd gedurende jaren. Het was nodig. Er is een prachtige tuin, die onderhouden wordt o.a. door de eigenaresse.
Le chateau Larnach est la propriete privee de la famille Barker, qui a passe de nombreuses annees a restaurer.

Des fleurs, des oiseaux et des papillons sculptes dans l acajou figurent sur le plafond couvert de panneaux en chene anglais. Les grappes et les vignes sont en platre, les cheminees en marbre viennent de l Italie, les panneaux qui recouvrent les murs sont en acacia a bois noir de Tasmanie.
Les panneaux de verre venetien graves a la main representent la rose d angleterre, le trefle d Irlande, le chardon ecossais.
Les mosaiques viennent de la Belgique,
Il y a un escalier en pierre a spirale mene aux remparts. La vue merite bien l ascension...a 320 metres au dessus de la mer, une vue sur la baie de Port Chalmers, Harbour Cone, Hoopers Inlet.

En dan.... de beestjes...

Vooreerst het albatrossen centrum, uniek in de wereld... deze vogels vliegen aan 120 km en hebben een vleugelbreedte van 3 meter... heel mooi.

L’Albatros Royal est le plus grand oiseau marin au monde. Il peut mesurer 1,2 mètres, de l’extremité de son bec à l’extrémité de sa queue et jusqu’à 3 mètres d’envergure.

De geeloog pinguïns... We hebben er enkele gezien, want ze zijn zeldzaam. Was een zeer moeilijke klim om hen te vinden, maaaaarrrrrr de moeite waard. Ontroerend!

Les pingouins aux yeux jaunes sont les plus rares (on en compte 5000 à 6000) parmi les 18 espèces de pingouins existant au monde. Ce ne sont pas des migrateurs et ils font leur nids au milieu de la végétation afin de se cacher. Ils sont très timides.Ils pondent 2 oeufs par saison. Les petits grandissent tres vite.

We hebben ook een koppel zeeleeuwen gezien, vlakbij, rustig zij aan zij aan het slapen. Jullie weten dat ik van deze uitstap heel erg heb genoten.

Le Lion de mer de Hooker est le plus rare parmi les 5 espèces de lions de mer connues dans le monde. Ces animaux aiment le contact des autres. Le mâle adulte peut atteindre 3 mètres de longueur et pèse 400 kg et vit 25 ans. La femelle est plus petite et elle a une fourrure plus claire. Les lions de mer peuvent plonger à plus de 200 mètres de profondeur.


16/01/2013
Vlucht van DUNEDIN (F) naar AUCKLAND (H) in de namiddag.
Vertrek 16:30 en aankomst AUCKLAND 18:15.

Overnachting in hotel Mercure, mooi hotel in het centrum en aan de haven, waar we onze cruiseboot, Silver Shadow, al zien liggen….


17/01/2013
Mount Eden bezocht...
met zon en 360 gradenzicht over heel Auckland.


Nadien museum bezocht met 3 verdiepen, met o.m. Maori cultuur, wetenschap, geologie, Japanse kunst, vulkanen en oceanen en de wereldoorlogen... zeer interessant.

De Skytower heeft een hoogte van 328 m. met een gemiddelde van 1450 bezoekers per dag en meer dan 500.000 per jaar, om verschillende redenen, zoals het uitzicht, het springen van de toren of het casino.
Het bovenste deel van de toren bevat twee restaurants en een café, waarvan een draaiend restaurant dat 190 meter boven de grond is en elk uur 360 graden draait. Er is ook een buffet in brasserie stijl, 1 verdieping boven het uitzicht dek. De toren heeft drie verdiepingen bedoeld voor observatie op verschillende hoogtes. Elk dek geeft een uitzicht van 360 graden over de stad. Het grootste observatie dek op 186 meter hoogte heeft op sommige plaatsen van de verdieping glazen vloeren van 38 mm dik, die ervoor zorgen dat je recht naar beneden kunt kijken. Het bovenste uitzicht dek genaamd 'Skydeck' is net onder de antenne op 220 m hoogte en geeft uitzichten tot 82 km in de verte.


CRUISE met 'SILVER SHADOW'


18/01/2013
Check-in op onze Silver Shadow in de namiddag.

Onze valies uitgepakt. Wat een luxe, ruimte met een grote badkamer met aparte douche en ligbad. Super!

Lunch was heel lekker, buffet.


19/01/2013
BAY OF ISLANDS


Vandaag prachtdag met veel zon.
Bay of Islands... lijkt wat op Tahiti... super.
Paihia, Russell... kapitein James Cook bezocht deze omgeving in 1769.

Rond 17.00 h varen we weg via de beroemde Hole in the Rock.


20/01/2013
NAAR ROTORUA


Een daguitstap naar de geisers en modderpoelen van Rotorua, waar zwavelwaterstof uit de bodem omhoog borrelt, wat resulteert in pruttelende 'mud pots' en een verschrikkelijke geur verspreidt, daarna naar het 'Rotorua museum' waar we kennis maken met de Maori cultuur.

Het museum is in Tudor stijl opgetrokken.

NAPIER


Een stadje in art-deco stijl.


22/01/2013
NAAR PICTON


Via Queen Charlotte and Marlborough Sounds Picton binnengevaren.
Prachtig weer... blauwe hemel zonder wolken.


23/01/2013
HECTOR DOLFIJN

Vandaag weer een superdag... de kleinste dolfijn ter wereld en alleen in Nieuw- Zeeland... de hector dolfijn... geweldig... naast de boot, springen hop en neer...
De Hector-dolfijn is Nieuw-Zeelands 'eigen' dolfijn. Het is een van de kleinste dolfijnensoorten. Opvallend is de ronde, donkere rugvin en een grijze vlek op het voorhoofd.

Ze leven dicht onder de kust en zijn daardoor kwetsbaar voor watervervuiling en verdrinking in visnetten. Om deze bijvangst te voorkomen gelden tegenwoordig strenge regels voor de visserij rond Nieuw-Zeeland.


Het water is hier helder groen... prachtig en dan op die rotsen, een kolonie pelsrobben die in de zon liggen. Je kan ze soms amper opmerken, want hun huid is bijna dezelfde kleur als de rotsen. Prima camoufflage! Ze zijn kleiner dan de zeehonden en hebben een dikke vacht.

GRANDIOOS!


24/01/2013
STEWART ISLAND 'STEWIE'
(I)


We zijn nu op Stewart Island, een vogelparadijs.

Ik kan niet genoeg zeggen hoe mooi dit hier is... zuivere lucht, prachtige groene, heldere zee, de grootsheid van de natuur, overweldigend.

Mocht het niet zo ver zijn, ik zou zeker terugkomen.
Kan me voorstellen dat James Cook het hier ook een paradijs vond, samen met al de uitgeweken mensen uit Europa en Azië... het is hier overal zo rustig, het gaat er allemaal relax aan toe.
Mensen zijn zo met de natuur en het water verbonden... hier hebben veel mensen, buiten een huis, een boot, een yacht of wat dan ook...
Ik heb hier droomhuizen gezien, droomappartementen die zouden kunnen concurreren met Knokke en het Zoute. Ook vrij duur hoor.
Alleen is hier de ligging veel mooier...

Heel lekker eten overal, de uitgesproken lekkere koffie, de vriendelijkheid van de mensen,de veiligheid, het is allemaal zo aangenaam. Ik blijf het herhalen..

Wat een verschil bij ons... bij ons kan je je handtas niet op een tafeltje zetten of achter je op de grond... hier kan dit dus wel en het blijft er staan... wat een luxe!
Dat besef je nu nog meer, in welk land we leven... we zijn veel vrijheid en veiligheid kwijtgespeeld.


25/01/2013
MILFORD SOUND



De fjord is ongeveer 16 km lang tot aan open zee en 100 tot 450 meter diep. Zeer typerend zijn de hoge en zeer steile rotsen rondom de fjord. Deze rotsen zijn ongeveer 1200 meter hoog.
In Milford Sound regent het gemiddeld 6813 mm en 182 dagen per jaar. Het is daarmee de natste plaats van Nieuw-Zeeland.



28/01/2013
TASMANIË
(J)



Tasmanië is het enige staatseiland van Australië. Dit hartvormige, groene eiland is één van de meest bergachtige eilanden ter wereld. Tasmanië is genoemd naar de beroemde Nederlandse ontdekkingsreiziger Abel Tasman, die dit gebied ontdekte in 1642.


Tasmanië was het grootste deel van de afgelopen 100.000 jaar verbonden met het Australische vasteland. Daardoor werd het waarschijnlijk vrij snel bevolkt na de aankomst van de eerste mensen in Australië. De oudste Australiërs zouden reeds 60.000 jaar geleden in Australië kunnen aangekomen zijn. Tasmaniërs zagen er uit als zwarte Afrikanen. Ze waren ook vrij groot. De mannen waren gemiddeld 1,63 tot 1,70 meter maar sommigen waren tot 2 meter groot. De oudste archeologische sites van Tasmanië zijn de Warreengrot, naar schatting 34.790 jaar oud, en de Parmerpar Meethaneergrot die tussen 44.200 en 34.000 jaar oud is.

De Tasmaanse duivel is ongeveer 60 cm lang, exclusief een 30 cm lange staart. Het dier heeft een grote kop, een bek met krachtige kaken en het heeft zwakke achterpoten. Het dier heeft een duidelijk zwartachtig bont met witte flarden op de keel, aan beide kanten van de buik en op het achterdeel. De Tasmaanse duivel heeft een woeste uitstraling en staat bekend om zijn intolerante karakter. Het dier is zeer sterk voor zijn grootte en het jaagt op dieren die groter zijn dan het dier zelf. Het leeft in holen in rotsachtige gebieden.
Tasmaanse duivels kunnen worden getemd maar zijn ongeschikt als huisdier. Ze ruiken onaangenaam en zijn niet erg aaibaar.


29/01/2013
MELBOURNE
(K)

Melbourne is het culturele centrum van Australië. De tweede stad van het land gaat er prat op dat het leven er beter, relaxter en meer laidback is dan in Sydney. Het is geen misplaatste arrogantie.


Hier hebben we de kleinste pinguïn ter wereld kunnen zien… wauw… wat een ervaring! Bij valavond begon het... de pinguïn parade... de allerkleinste pinguïn ter wereld (maximale grootte is 20 à 30 cm). En elke avond gebeurt hier hetzelfde... na een lange dag op zee, om voeding te vinden voor hun kleintjes, keren ze terug uit de zee en lopen ze in grote groepen terug naar hun nesten, soms 2 km ver. Door hun speciale maag, kunnen ze de kriel en visjes half verteren om het dan terug te kunnen geven aan hun kleintjes.
Het was vertederend om dit te zien... ze zijn zo klein en lopen zo vlug...
We zijn heel gelukkig om dit te mogen gezien hebben.

They start their day one hour before sunrise and leave their burrows under the cover of darkness to go fishing. They require 240 grams of fish a day to maintain their weight. In the late afternoon, just after sunset, they approach the beach and take every day the same way to their chicks. They are very clever to wait for the dark as they are allways in a dangerous position for dogs, birds etc. They make a ‘huk, huk’ noise to call out to each other and to their chicks.


01/02/2013
SYDNEY
(K)


Uitchecken en transfert naar ons hotel, City hotel, pal in het centrum, vlak aan het shoppingcomplex, Victoria en de haven.

Sydney is de grootste en tevens oudste stad van Australië. Het is echter niet de hoofdstad van het land. Voor die rol is gekozen voor Canberra, om een strijd tussen de steden Sydney en Melbourne te voorkomen. Sydney is voor vrijwel iedere bezoeker die een rondreis maakt door Australië wel een must-see. Deze miljoenenstad behoort zonder enige twijfel tot de plekken waar veel bezienswaardigheden op korte afstand van elkaar te zien zijn. Dat is iets wat in het uitgestrekte Australië niet zoveel voorkomt. Gezichtsbepalend voor de stad zijn de Sydney Harbour Bridge en natuurlijk het fraai vormgegeven Sydney Opera House.
Hoogst waarschijnlijk is het Sydney Opera House het meest gefotografeerde gebouw van Sydney. Dit zeer fraaie bouwwerk is ontworpen en grotendeels gebouwd door de Deense architect Jørn Utzon. Met dit ontwerp heeft hij de hoogst haalbare prijs ‘Pritzker Prize’ in de wacht weten te slepen. Inmiddels is het Opera House het symbool van de stad en het land. Het Opera House ligt aan Bennelong Point in de haven van Sydney. Naast diverse concertzalen, theaters, studio en open lucht ruimte zijn er ook restaurants, cafés en winkels te vinden. De Harbour Bridge in Sydney loop door de haven en verbindt het Sydney Central Business District met de North Shore. Heel vaak staat deze brug op de foto samen met het Opera House en de haven. Over de brug loopt een treinspoor, voetpad, fietspad en weg. Voor wie er nog een uitdaging zoekt, de 134 meter hoge brug is te beklimmen.
Sydney heeft eigenlijk drie grote botanische tuinen. Mount Annan Botanical Garden, Royal Botanic Gardens en Mount Tomah Botanic Garden. De meest centrale is de Royal Botanical Gardens die een zeer mooi uitzicht biedt over Farm Cove (een zeegat en ondiepe baai in de haven van Sydney) en waar in 1788 de eerste boerderij werd opgericht.

In het park van dertig hectare vind je voornamelijk rust en veel natuurlijke schoonheid. De tuinen met en zonder fontein zijn een ware lust voor het oog. Verschillende wandelpaden, bruggen, sculpturen, paviljoenen en moderne en historische gebouwen maken deze oase compleet. Vanuit dit park is er ook een waanzinnig mooi uitzicht op het Opera House. Velen zullen de haven van Sydney omschrijven als de meest mooie natuurlijke haven van de wereld. De haven heeft een enorme afmeting met zijn 19 km aan lengte en 55 km² aan oppervlakte en de omtrek van maar liefst 317 kilometers. De haven is onderverdeeld in drie havens, North Harbour, Midden Harbour en Sydney Harbour. Op warme dagen wemelt het in de haven van verschillende soorten boten. Er is veel park gebied en bebossing, zodat je er ook op verschillende plekken kunt picknicken bijvoorbeeld. Maar er is nog veel meer te doen. Je hebt er Chinese tuinen, het Sydney Aquarium, Maritime Museum, Sydney Galleries, verschillende boottochten, een theater en de bioscoop. Vanuit de haven is het heel gemakkelijk om met de Ferry naar Bondi Beach of Taronga Zoo te gaan.

Binnenvaren van Sydney grandioos... Om nooit te vergeten: het opera House, de skyline…
Sydney is bekend omwille van het aangenaam leefklimaat en is verkozen tot een van de beste steden ter wereld, maar ook een van de duurste.



Opera House… The Sydney Opera House is a masterpiece of late modern architecture by Jørn Utzon that pushed architecture and engineering to new limits, and which has had an enduring influence on late 20th century architecture and beyond. The design represents an extraordinary interpretation and response to the setting in Sydney Harbour.

Today, the Sydney Opera House is one of the busiest performing arts centres in the world, each year staging up to 2500 performances and events, drawing around 1.5 million patrons, and attracting an estimated 4 million visitors.
The Sydney Opera House was inscribed on the World Heritage list in 2007.


02/02/2013

Zonnestad?... nee hoor. Regen, storm, windvlagen, niet te geloven...
Het is wel 24 graden. Het is wel heel uitzonderlijk dit weer… Normalerwijze is het hier ideaal, maar net nu…
Vandaag Chinatown bezocht, de Darling Harbour met zijn brug en de vele terrasjes, het zeer mooie, oude gebouw en winkelcentrum Queen Victoria. Veel mooie glasramen, prachtige klok, vloerfaiences, zeer dure winkels... dit centrum was volgens Pierre Cardin, het mooiste ter wereld.

Carla heeft vandaag ook de aquarium bezocht, ik niet... werd dol van de files en al dat gejengel van kleine kinderen... zaterdag en slecht weer, dus... iedereen op stap.

Ik ben ondertussen op verkenning geweest in de omgeving en zag opeens een koala die wakker werd... oeps, he makes my day... natuurlijk vele foto’s gemaakt...

Though often called the koala "bear," this cuddly animal is not a bear at all; it is a marsupial, or pouched mammal. After giving birth, a female koala carries her baby in her pouch for about six months. When the infant emerges, it rides on its mother's back or clings to her belly, accompanying her everywhere until it is about a year old.
Koalas live in eastern Australia, where the eucalyptus trees they love are most plentiful. In fact, they rarely leave these trees, and their sharp claws and opposable digits easily keep them aloft. During the day they doze, tucked into forks or nooks in the trees, sleeping for up to 18 hours.
When not asleep a koala feeds on eucalyptus leaves, especially, when not asleep a koala feeds on eucalyptus leaves, especially at night. Koalas do not drink much water and they get most of their moisture from these leaves. Each animal eats a tremendous amount for its size—about two and a half pounds (one kilogram) of leaves a day. Koalas even store snacks of leaves in pouches in their cheeks.
A special digestive system —a long gut— allows koalas to break down the tough eucalyptus leaves and remain unharmed by their poison. Koalas eat so many of these leaves that they take on a distinctive odor from their oil, reminiscent of cough drops.



I max theater gezien, met het grootste scherm ter wereld....

Paddy en Haymarket bezocht, rommel, zeer groot en alles is er te koop.


03/02/2013

Vandaag een dag met onze nieuwe vrienden van Sydney... we hebben de beroemde brug overgelopen, in de regen, ja, ja, weer regen...



Iets meer over die beroemde brug….
Lengte van de brug: 1149 meter.
Hoogte: 134 meter boven zeespiegel.
Hoogte van de pylonen: 89 meter boven zeespiegel.
Totaal gewicht van het staal: 52.800 ton.
Gewicht van de boog:39.000 ton.
Verf voor de brug (3 lagen): 272.000 liter

Nadien een uitgebreid ontbijt en dan per auto een toer in de omgeving van de stad, met mooie vergezichten en sjieke appartementen en huizen, telkens ter waarde van meer dan 1.000.000 aud.!
Dan naar Manly, strand en per ferry teruggekeerd naar de stad. Wederom een mooi zicht op de skyline en de Opera. Nooit krijg je ervan genoeg.
Nadien per bus naar Bondi, gekend als surfparadijs. Heel mooie golven, zacht geel zand.
Voor mij toffer dan Manly, hoewel het door de lokalen en de boekjes wordt tegengesproken.


05/02/2013
Blue Mountains

Vandaag een hele dag op stap met, gelukkig, zonnig weer.

Blue Mountains... Een must volgens de boekjes...
Voor mij, was het wel mooi, maar ik heb al mooiere dingen gezien...
We zijn langs het stadion gereden waar de Olympische spelen werden gehouden.
Nadien naar Leura, een gezellig dorpje, waar we de lunch namen, maar geen tijd om rond te wandelen, spijtig.
Dan naar de beroemde rotsen, de Three Sisters...

Located in the beautiful Blue Mountains of Sydney, New South Wales. The Three Sisters are a famous rock formation towering high above the Jamison Valley
Legend has it that three sisters fell in love with three men from neighboring tribes. As marriage between tribes was forbidden the men decided to capture the sisters, creating massive tribal wars. To protect the sisters an elder witch doctor turned them into stone. The elder was killed during the war and the sisters were left to erode as stone for eternity. This legend is falsely claimed to be an Aboriginal Dreamtime legend.

However, Science will show you that the sisters were formed by erosion. Over time, wind and rain gradually clawed away at the sandstone, creating valleys and eventually the Three Sisters formed. As erosion continues, so will the degradation of
Known to the locals as Meehni, Wimlah and Gunneddoo they stand at heights of 912, 918 and 906 metres tall. Quite a brilliant sight.

Gelukkig hadden we mooi en helder weer. Een wandeling door het regenwoud (niet te vergelijken met Costa Rica of Indonesië)... geen beestjes te zien...
Namiddag terugkeer per boot naar de stad.

Onze gids, ja, die is om nooit te vergeten... een spring in 't veld, energie voor 10 man, kon heel veel vertellen, reed de mini bus als de beste, sprong de trappen op als een aap en alles met de glimlach en dat voor zijn leeftijd!... niet te schatten.


Eindelijk... heerlijk weer, zon, geen wolken en geen regen.

Vandaag gaan we naar de zoo per ferry.

Nu een beetje uitleg over het beroemdste dier van Australië… de kangoeroe.
Het is een buideldier. Ze hebben enorme achterpoten, die hen in staat stellen om grote sprongen te maken. Ze hebben ook een lange, gespierde staart. Bij de geboorte zijn kangoeroes niet groter dan 2 centimeter in diameter.
Toen de eerste Engelsen in Australië kwamen, vroegen ze aan de Aboriginals hoe ze deze springende dieren noemden, en die antwoordden: kangoeroes. Nu heten ze nog zo en niemand weet wat het betekent.
In Australië is het heel warm en om niet oververhit te raken, doen kangoeroes tijdens de heetste uren van de dag helemaal niks. Net als honden hijgen ze om de warmte kwijt te raken. En als hij het echt te warm krijgt, likt hij zijn voorpoten, dat doet hij omdat daar zijn bloedvaten heel dicht onder zijn huid lopen. Door de wind, koelt zijn bloed een beetje af. Overdag rusten kangoeroes en ’s morgens en ’s avonds eten ze heel veel. Ze eten voornamelijk gras en bladeren. Er is geen enkel dier dat zoveel kan eten, als de kangoeroe. Hij kan zich namelijk dood eten. Dat gebeurt regelmatig.
Kangoeroes vrijen in de lente. Het baby'tje wordt na “ weken geboren en is dan nog heel klein en roze. Het komt uit het gaatje onder de staart van de moeder. Ze likt haar haren op haar buik zo dat ze een soort trappetje vormt, zodat het jong er makkelijker in de buidel kan komen. Hij gaat meteen melk drinken bij zijn moeder en blijft een jaar bij haar.
Een kangoeroe heeft een groot uithoudingsvermogen, hij kan wel 30 km achter elkaar rennen en daarna nog met gemak 3 km zwemmen.

Elke student die interesse heeft om hier een jaar te werken, mag dit doen... een leuke ervaring toch?
Het is een aangename stad, nooit echt winter, hoewel ze hier de mode opvolgen van 4 seiz oenen.

Heel veel jonge meisjes, slank, sportief, schaars gekleed... o ja... laten heel veel zien...
Mannen zijn allemaal groot, gespierd, doen veel fitness, want op veel plaatsen zie je fitnesstoestellen staan in open lucht.
Alles is hier relax, maar toch vrij drukker dan Melbourne.

Elke dag zitten hier de terrasjes vol na het werk... gemiddeld maandloon van een bediende is hier 5000 aud. En dan 20 percent belastingen aftrekken. Mooi hé.
O ja 1 aud is gelijk aan ongeveer 0,80 euro.


06/02/2013

De botanische tuin bezocht, samen met het Hyde Park en het Anzac memorial.

De Anzac Memorial werd op 1 november 1934 geopend en is een eerbetoon aan alle soldaten die hun leven lieten tijdens de eerste wereldoorlog en nadien aan alle andere soldaten die in oorlogen worden gedood. Het is een ontwerp van de architect Bruce Dellit.
Indrukwekkend door zijn eenvoud en temidden het Hyde Park, straalt het rust uit en dwingt het eerbied af.
Het meest geliefde en centrale beeld is 'The Sacrifice'. Het is de beeltenis van een jongeman die over een zwaard ligt en wordt ondersteund door 3 vrouwen en een kind, zinnebeeld van zijn geliefden, nl. moeder, zuster, echtgenote en zijn kind, dat op zijn beurt het beeld is van de toekomst.

The Anzac Memorial is NSW's principal memorial to Australians who have served their country in the armed forces in wartime or on peacekeeping. It is a powerful union of archictecture sculpture and site. It express the profound sens of grief, loss and gratitude felt by the people of NSW for the men and women who has served during the World War I.

There is no pomp, no vain glory, no glamour in this group: rather there is a stark tragedy, grim reality and bitter truth. But it is the truth which tells not only of the brutality of war and of the suffering it engenders, but of that noblest of all human qualities... self-sacrifice for duty!


07/02/2013
Sydney verlaten per vlucht via Singapore naar Bali. (M)


10/02/2013
Bali.

Ja, ja... Bali... poeh, emotioneel een schok... sinds 1999 hier niet meer geweest en het lijkt een eeuwigheid en toch anderzijds nee. Veel komt mij toch bekend voor en ook de taal...
De mensen zijn nog even lief als vroeger.
Het eten super en goedkoop...
Gaan fietsen vandaag in Bali...nooit gedacht vroeger om dit te doen, zalig...zelfs met deze bloedhete temperatuur. Het is inderdaad 30 graden en vochtig...
Je zoekt voor de rest de schaduw op, want het weer leent zich niet om in de zon te zitten. Dat gaat gewoon niet. Lekker luieren in een ligstoel, genieten van de rust en een enkele vogel die sjirpt... zalig.
Lezen, mailtjes lezen, lekker niets doen.


Verblijf in Bali tot 21/02.
Dan vlucht terug naar België met aankomst op 22/02.

En dit is mijn valies na terugkeer… beschadigd…
Maar boordevol herinneringen aan dit wondermooie stukje paradijs op aarde!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten